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ERRATAERRATA
Drodzy przedsiębiorcy kolejowi!

Dziękujemy za zakup gry Wsiąść do Pociągu Legacy: Legendy Zachodu, która 
zabierze Was w niezwykłą podróż, wypełnioną niespodziankami i dobrą zabawą.

Choć dołożyliśmy wszelkich starań, aby oddać w Wasze ręce produkt 
najwyższej jakości, pojawiły się w nim drobne błędy. Istnieje 
niewielka szansa, że natkniecie się na nie podczas rozgrywki, 
dlatego zachęcamy Was do zapoznania się z tą erratą.

Zaprojektowaliśmy ją w taki sposób, aby nie zepsuć Wam kampanii. Gdy 
dojdziecie do etapu rozgrywki, który został ujęty w spisie treści, przeczytajcie 
odpowiednie strony. Dodatkowo w erracie znajdziecie poprawione karty do 
samodzielnego wydrukowania.

SPIS TREŚCI

Skrzynka konduktora – przeczytajcie PO otwarciu skrzynki konduktora	 2
Stos kart historii: 1877 rok – �przeczytajcie PO zakończeniu 3. kroku końca  

rozgrywki w 1877 roku	  3
Open Range – przeczytajcie PO otwarciu pudełka obszaru Open Range	 5
California – przeczytajcie PO otwarciu pudełka obszaru California	 7
Pocztówka 123 – przeczytaj TYLKO wtedy, gdy zdobędziesz pocztówkę 123	 9
Koniec kampanii – przeczytajcie PO zakończeniu kampanii	 11

Rob Daviau •  Matt Leacock •  Alan R. Moon
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SKRZYNKA KONDUKTORA

INSTRUKCJA, str. 12  
Gdy przykleicie naklejki z zasadami X i Y  
w  instrukcji, pamiętajcie o  tym, żeby 
zarchiwizować bilety dopiero po rozpatrzeniu 
zasad brankardu – będzie to ostatnia czynność, 
którą wykonacie w 1. kroku końca rozgrywki. 
Dzięki tej zmianie rozstrzygniecie jakiekolwiek 
remisy na podstawie zrealizowanych biletów. 
Dopiero potem zarchiwizujcie swoje bilety, 
a pozostałe odłóżcie do talii.

Przeczytajcie po otwarciu skrzynki konduktora.
(powrót do spisu treści)
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STOS KART HISTORII: 1877 ROK

Karta pracownika
FINANSISTA
(oznaczenie: 1877 – 04 A)
Zaznaczona na karcie treść  
powinna brzmieć:

Gdy tworzysz połączenie, możesz zagrać do 2 kart 
wagonów mniej, płacąc po  za każdą brakującą kartę.

Przeczytajcie po zakończeniu 3. kroku końca rozgrywki w 1877 roku.
(powrót do spisu treści)



Gdy tworzysz połączenie, 
możesz zagrać do 2 kart 

wagonów mniej, płacąc po  
za każdą brakującą kartę.

Skasuj tę kartę pracownika, gdy ją wybierzesz.

FFIINNAANNSSIISSTTAA

Podczas rozgrywki:

1

2

1877 - 04 A  
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PUDEŁKO OBSZARU OPEN RANGE

Karta wydarzenia
NAPAD NA POCIĄG!
(oznaczenie: Open Range – 04 A)
Zaznaczona na karcie treść powinna 
brzmieć:

Jeśli rabuś jest w więzieniu, został zarchiwizowany albo 
gdy ostatnie pole zostanie skasowane, zarchiwizuj tę kartę.

DEAD MAN’S GULCH (oznaczenie: Open Range – 07 A) 
1. �Przyjmijcie, że na karcie znajduje się czwarte pole do skasowania.  

Przeczytajcie pocztówkę  dopiero wtedy, gdy zostanie ono skasowane.
2. Zaznaczona na karcie treść powinna brzmieć:

Gracze, którzy znaleźli Dead Man’s GulchGracze, którzy znaleźli Dead Man’s Gulch, dzielą dolary z karty równo pomiędzy siebie.  
(Jeśli nie można podzielić ich po równo, pozostałe dolary zostawia się na tej karcie).
Jeśli co najmniej 1 gracz weźmie dolary z karty, 
skasujcie pierwsze od góry dostępne pole. 
Na koniec rozgrywki odłóżcie dolary z karty do 
banku i skasujcie tę kartę. Gdy ostatnie pole zostanie 
skasowane, przeczytajcie pocztówkę .
Jeśli rabuś jest w więzieniu albo gdy ostatnie pole 
zostanie skasowane, zarchiwizuj tę kartę.

Przeczytajcie po otwarciu pudełka obszaru Open Range.
(powrót do spisu treści)



2

3

1

NAPAD NA POCIĄG! 
Gdy ta karta zostanie odkryta,  każdy  

z graczy, który ma na ręce więcej niż 7 kart 
wagonów, płaci , umieszczając je na  

karcie Dead Man’s Gulch.
(Jeśli gracz ma za mało dolarów,  

płaci tyle, ile może).
Skasuj tę kartę, jeśli co najmniej  

1 gracz zapłacił .
Jeśli rabuś jest w więzieniu, został 

zarchiwizowany albo gdy ostatnie pole zostanie 
skasowane, zarchiwizuj tę kartę.

Open Range - 04 A
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PUDEŁKO OBSZARU CALIFORNIA

Karta wydarzenia
KOLEJ TRANSKONTYNENTALNA!
(oznaczenie: California – 03 A)
Zaznaczona na karcie treść powinna 
brzmieć:

(Uszkodzone połączenia się nie liczą, chyba że gracz 
natychmiast je naprawi, odrzucając po 1 lokomotywie  
za każde takie połączenie).

Przeczytajcie po otwarciu pudełka obszaru California.
(powrót do spisu treści)
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Gdy ta karta zostanie odkryta, każdy gracz, 
który utworzył ciągłe połączenie z miasta 
portowego  na obszarach Northeast, 

Appalachia albo Atlantic Coast  
do miasta portowego  na 

obszarach California albo Cascadia,  
bierze . (Uszkodzone połączenia 

się nie liczą, chyba że gracz  
natychmiast je naprawi, odrzucając 

po 1 lokomotywie za każde takie 
połączenie).

Jeśli co najmniej 1 gracz weźmie 
dolary, skasuj tę kartę.

Gdy skasujesz ostatnie pole, zarchiwizuj tę kartę.

KOLEJ 
TRANSKONTYNENTALNA!

California - 03 A
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POCZTÓWKA 123

STRONA Z DOPISKIEM: 

”

TREŚĆ NA TEJ  

STRONIE KARTY ZACHOWAJ DLA SIEBIE”

Zaznaczona na karcie treść 
powinna brzmieć:

Gdy utworzysz połączenie, możesz zarchiwizować 
tę kartę, aby przykleić naklejki w kolorze swojego 
przedsiębiorstwa na dowolnym podtorzu – ale nie  
na tunelu – między 2 miastami.

Przeczytaj, jeśli zdobyłeś pocztówkę 123.
(powrót do spisu treści)
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KONIEC KAMPANII

INSTRUKCJA „WSIĄŚĆ DO POCIĄGU: 1901”, str. 2 
Dopiszcie do listy elementów, które należy zarchiwizować na koniec kampanii, następujące karty:
- Dead Man’s Gulch,
- Napad na pociąg!.

Przeczytajcie po zakończeniu kampanii.
(powrót do spisu treści)


