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FAQ

Ponizej znajdziecie liste najczesciej zadawanych pytari
i objasnienia niektdrych zagadnier z gry Star Wars: Shatterpoint.

INSTRUKCJA

P: Czy jesli jednostka wielopostaciowa jest przygwozdzona,
to obie postacie traca mozliwos¢ poruszenia sie?

0: Nie. Chociaz zetony stanu maja wplyw na cata jednostke,
przygwozdzenie uniemozliwia ruch tylko pierwszej postaci
z tej jednostki, ktéra wykonuje marsz, zryw, wspinaczke albo
skok. Gdy pierwsza postac postanowi sig poruszyc, nie ruszy
sie i zeton stanu zostanie usuniety, przez co nie bedzie miat
wptywu na dalsze ruchy tej jednostki.

P: Czy jednostka moze uzy¢ akcji odpoczynku, aby usungc
z wlasnej karty zeton zmeczenia, nie przyjmujac obrazen?

0: Tak. Zmeczenie powoduje, ze jednostka przyjmuje

3 obrazenia ,po rozpatrzeniu efektu” wykonywanej akgji.
Jednakze akcja odpoczynku pozwala na leczenie, ktére

z kolei pozwala na usuniecie zetonu stanu. A to oznacza,
ze zetonu zmeczenia nie bedzie juz na karcie jednostki
.o rozpatrzeniu efektu” akcji odpoczynku.

P: Niektdre zdolnosci pozwalaja postaciom ,wykonac atak
5 koscmi” Jak on przebiega?

0: Gdy postac wykonuje atak 5 kos¢mi, wykonuje atak
podstawowa pulg 5 koéci ataku niezaleznie od atrybutéw
swojej jednostki. Nalezy przy tym pamieta¢, ze posta¢ moze
wykonac atak dystansowy (“%) tylko wtedy, gdy ma tabele
wyszkolenia w ataku dystansowym (=%) i okreslony zasieg
(@0) w atrybutach ataku.

P: Zdolnosc¢ , Skoordynowany ostrzat” ma symbol zmeczenia
w miejscu, gdzie zazwyczaj widnieje koszt w punktach Mocy.
Czy to oznacza, Ze jednostka otrzymuje stan zmeczenia,

gdy uzywam tej zdolnosci?

0: Nie. Symbol zmeczenia jest tutaj czescig nazwy zdolnosci
i przypomina o wywotywanym efekcie (s jeszcze wersje
,Skoordynowanego ostrzatu" z innymi symbolami).

W linijce z nazwa zdolnosci moze sie znajdowac tylko

koszt w punktach Mocy. Jakiekolwiek dodatkowe efekty
wynikajace z uzycia zdoInosci sg zawarte w tekscie.

P: Czy jesli zdolnos¢ pozwala mi na wykonanie okreslonego
rodzaju akgji za darmo, to czy nadal moge wybrac te akcje
pdzniej jako jedna z moich 2 akgji?

0: Nie. Nawet jesli zdolnos¢ zapewnia ci akcje za darmo, nie
zmienia to podstawowej zasady méwiacej o tym, ze kazda
akcja moze by¢ wykonana tylko raz podczas kazdej aktywacji.

©8& ™ Lucasfilm Ltd. Drukowanie oraz kopiowanie dozwolone tylko do uzytku prywatnego.
Atomic Mass Games i logo s3 znakami towarowymi Atomic Mass Games. Atomic Mass Games, 1995 West County Road

B2, Roseville, MN 55113 USA 651-639-1905

P: Czy moge zaatakowac ostabiong jednostke?

0: Tak. Ostabione jednostki nie moga przyjmowac wiecej
obrazen, ale moga otrzymywac zetony standw i postaci z tych
jednostek moga by¢ przemieszczane.

P: Czy gdy jednostka wielopostaciowa wykonuje akcje ruchu,
to kazda postac z tej jednostki moze wykonac inny rodzaj
ruchu, czy wszystkie muszg wykonac ten sam?

0: Gdy jednostka wielopostaciowa wykonuje akgje,
wszystkie postacie w tej jednostce wykonuja te sama akcje:
w tym przypadku ,0g6Inie” akcje ruchu. Akcja ruchu pozwala
postaci na marsz, zryw albo wspinaczke. To znaczy, ze kazda
postac indywidualnie wybiera, z ktérej opcji skorzysta, wiec nie
musza wykonywac tego samego rodzaju ruchu. Na przyktad,
postac A moze maszerowac, a postac B wspinac sie.

P: Czy w grze wystepuja jakies informacje niejawne?

0: Jedyng niejawng informacja w grze Shatterpoint jest
kolejnosc kart w talii rozkazéw gracza.

P: Czy jednostka moze miec kilka Zetondw przyczajenia?
0: Tak.

JEDNOSTKI
P: Czy skok w ramach zdolnosci , Plecak odrzutowy” Bo-Katan
Kryze pozwala jej aktywowac ,Site mandaloriariskiej jednosci”?

0: Nie. ,Sita mandalorianskiej jednosci” musi by¢
aktywowana akcjg ruchu. ,Plecak odrzutowy” umozliwia
postaci skok, dzieki ktéremu posta¢ moze sie poruszyc,
ale nie w ramach akgji ruchu.

P: Instrukcja méwi , Gracz nie moze uzyc zdolnosci jednostki
lub requty specjalnej, jesli wymaga ona wydania wiecej Mocy
(V), niz ma on przygotowanych zetonéw w swojej puli Mocy.”
Czy to znaczy, ze Lord Maul z 1 zetonem okaleczenia nie
moze uzy¢ zdolnosci ,Napedzany gniewem” do aktywowania
zdolnosci ,Nie zdofasz uciec’, jesli ma tylko 2 przygotowane
zetony Mocy?

0: Nie. Zdolno$¢ ,Napedzany gniewem” pozwala Lordowi
Maulowi przyja¢ obrazenia, zamiast wydawac punkty

Mocy w celu uzycia zdolnoéci. Jako ze Lord Maul nie musi
wydawac punktéw Mocy w celu aktywowania zdolnosci,

to ograniczenie go nie dotyczy.

P: Asajj Ventress, Sith-zabdjczyni rozpatruje opcje drzewka
wynikéw walki, ktdra pozwala jej uzy¢ zdolnosci aktywagji.
Ma jednak 1 zeton ostabienia. Czy musze zapfacic 1 punkt
Mocy, aby uzyc tej zdolnosci?

0: Nie.

rézni¢ od tych zawartych w pudetku.

jach moga sie ni




ERRATA

Czasem w druku pojawia sie bfad albo niektdre zasady
lub tresc¢ kart zostaja zmodyfikowane w miarg rozwoju gry.
W takich przypadkach poprawki bedziemy publikowac
ponizey.

Zestaw podstawowy [SWP01] - karta walki
~Skoncentrowane natarcie” Gara Saxona,
bezlitosnego dowédcy: Opcje w dolnym rzedzie powinny
by¢ pofaczone biatymi poziomymi liniami.

Zestaw podstawowy [SWP01] - karta misji ,Zmienne
priorytety”: Zastapcie tekst specjalnych requt misji
ponizszym tekstem:

,Podczas zmagan fazy Il Il kazdy gracz na poczatku swojej
tury rzuca 1 koscig obrony, a nastepnie sprawdza na mapie
misji, ktéry cel misji odpowiada wynikowi uzyskanemu

na kosci, i ktadzie przy nim zeton priorytetu. Gracz, ktdry
kontroluje cel misji z zetonem priorytetu, przesuwa znacznik
zmagan o 1 dodatkowe pole.

Po przesunieciu znacznika zmagan na koniec kazdej
tury usurcie wszystkie zetony priorytetow z aktywnych celéw
misji.”

Podwdjna duma: Hrabia Dooku - pakiet z oddziatem
[SWPO03] - karta jednostki Hrabiego Dooku,
przywoédcy Separatystow: Zastapcie tekst zdolnosci
,Stac cie na wiecej” ponizszym tekstem:

,Gdy postac z tej jednostki sie broni, ta jednostka moze
wydac 1-3 @ podczas kroku modyfikowania wynikéw
rzutéw, aby uzyc tej zdolnosci. Za kazdy wydany &® zmien
1 wynik * na 3.

LISTA ZMIAN

W INSTRUKCJI
D0 ZESTAWU
PODSTAWOWEGO

* Dodano zatacznik C: jednostki wieloerowe.

e Przeredagowana podpowiedz Ahsoki o poruszaniu sie.

e Przeredagowane zasady odpychania i przyciggania.
* Przeredagowane zasady stanu zmeczenia.

e Zaktualizowane zasady punktow przejscia.

e 7aktualizowane zasady zetonéw przyczajenia i oston.
e Doprecyzowane zasady odpychania i przyciggania.

e Pomniejsze poprawki stylistyczne.
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jach moga sie ni rézni¢ od tych zawartych w pudetku.




