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ZAWARTOŚĆ: 

KOMBINACJE MODUŁÓW 

 �Specjalna zdolność placówki handlowej pozwalająca 
na dobranie 2 kart i zarezerwowanie 1 z nich obejmuje 
stosy kart rozwoju Orientu. 

 ��Efekt karty rozwoju Orientu zapewniający 2 dodat-
kowe znaczniki złota przy zakupie karty rozwoju 
może zostać użyty w połączeniu ze specjalną zdol-
nością placówki handlowej, która podwaja wartość 
znaczników złota. Znaczniki złota to dżokery i można 
ich używać zamiast dowolnego klejnotu.

�� �Jeśli po odrzuceniu karty przestaniesz spełniać wyma-
gania zdobytej wcześniej płytki placówki handlowej, 
zachowujesz tę płytkę.

 �Specjalna zdolność placówki handlowej pozwalająca 
na wzięcie 1 znacznika po zakupie karty rozwoju ak-
tywuje się tylko raz po zakupie karty rozwoju Orientu, 
której efekt pozwala na wzięcie drugiej karty ze stołu, 
ponieważ druga karta nie została zakupiona.

Specjalna zdolność placówki handlowej pozwalająca na 
wzięcie 1 znacznika po zakupie karty rozwoju aktywuje 
się po użyciu podboju do zakupu karty. Po zakupieniu 
karty rozwoju w tej samej turze możesz użyć pozyskanego 
dzięki specjalnej zdolności placówki handlowej znacznika 
do zakupu innej karty przy użyciu podboju. 

 �Twierdze można umieszczać na kartach rozwoju Orientu.

 �Jeśli na karcie znajduje się twierdza innego gracza, nie 
możesz wziąć tej karty, używając efektu karty rozwoju 
Orientu pozwalającego na na wzięcie karty poziomu  

 (albo ) bez pokrywania jej kosztu.

 �Możesz umieścić tylko 1 twierdzę po zakupie karty rozwo-
ju Orientu, której efekt pozwala na wzięcie drugiej karty 
ze stołu, ponieważ druga karta nie została zakupiona.

Moduły Orient i Twierdze mogą zostać włączone  
do gry oddzielnie albo razem. Można je łączyć również 
z innymi dodatkami do gry Splendor. Poniżej opisano 

zmiany, które należy wprowadzić do zasad przy 
wprowadzeniu do gry podanych kombinacji modułów. 

INSTRUKCJA

Wznoś twierdze w Oriencie i sprostaj wyzwaniom 
postawionym przed Twoją gildią. 

Marc André

Orient 
Krainy Orientu otwierają swe podwoje przed coraz 

to nowszymi klientami, przyciąganymi przez  
ich imponujące bogactwa. 

Czy w tej dynamicznie zmieniającej się sytuacji 
zdołacie rozszerzyć swoje handlowe imperia?

Twierdze 
Stawki wzrastają i ryzyko staje się coraz większe,  

gdy gildie wznoszą twierdze, by chronić swe bogactwa 
przed zakusami innych i przyspieszyć własny rozwój. 

• Instrukcja,

• �30 kart rozwoju Orientu
(po 10 każdego poziomu),

• 12 twierdz (po 3 dla każdego gracza),

• płytka arystokraty.
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Najświeższe informacje o grze Splendor i SPACE Cowboys 
są dostępne na stronie www.spacecowboys.fr

POTRZEBUJESZ POMOCY?
Dokładamy wszelkich starań, aby każdy egzemplarz gry był kompletny, wciąż 

jednak mogą się zdarzyć błędy fabryczne. Jeśli znaleźliście w swojej grze uszkodzone 
elementy albo stwierdziliście braki, prosimy o kontakt: reklamacje@rebel.pl. 

Postaramy się jak najszybciej rozwiązać zgłoszony problem.

Tłumaczenie: Maciej Głuszek, Agnieszka Możejko;  
Redakcja: zespół Rebel 
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Przygotowanie do gry 
Przygotuj grę podstawową jak zwykle. Potasujcie 
oddzielnie zestawy kart rozwoju Orientu 
poszczególnych poziomów ( , , ),  
a następnie odkryjcie po 2 karty z każdego ze sto-
sów i połóżcie je po prawej stronie odpowiednich 
rzędów kart z gry podstawowej, pozostawiając 
przestrzeń między kartami z dodatku a gry pod-
stawowej. Stosy kart z dodatku umieśćcie na 
prawym brzegu odpowiednich rzędów, obok 
kart rozwoju Orientu.

Przebieg gry
Zastępujecie każdą zakupioną albo zarezerwowaną kartę 
kolejną pochodzącą z tego samego stosu. Podczas całej 
rozgrywki na stole muszą się znajdować 4 odkryte karty  
z gry podstawowej i 2 odkryte karty Orientu każdego poziomu 
(chyba że któryś ze stosów się wyczerpie, wtedy w rzędzie 
pozostaną puste miejsca). 

Efekty kart rozwoju Orientu
Wszystkie karty rozwoju Orientu funkcjonują tak samo jak karty rozwoju z gry podstawowej, chyba że w opisie poniżej wskazano 
inaczej. Niektóre karty rozwoju Orientu mają efekty natychmiastowe (oznaczone fioletowymi ikonami), które wchodzą w życie 
raz, w momencie zakupu karty. 

  ORIENT    TWIERDZE  

Przygotowanie do gry 
Weźcie po 3 twierdze w tym samym kolorze i połóżcie 
je przed sobą.

Przebieg gry
Za każdym razem, gdy kupujesz kartę (z ręki albo ze 
stołu), musisz wybrać 1 z 2 opcji (ZANIM położysz w 
pustym miejscu w rzędzie kolejną kartę): 

Możesz umieścić albo przesunąć  
1 ze swoich twierdz na 1 z odkrytych kart  
na stole, o ile na tej karcie nie stoi twierdza 

innego gracza. Możesz umieścić twierdzę na 
karcie, na której stoi już 1 albo 2 Twoje twierdze.

ALBOALBO
Możesz wybrać kartę, na której znajduje  
się tylko 1 twierdza innego gracza, zdjąć  

z karty tę twierdzę i oddać ją właścicielowi. 

Gdy kupujesz albo rezerwujesz kartę rozwoju, na której 
znajdują się Twoje twierdze, bierzesz z powrotem swoje 
twierdze.

Specjalne zdolności twierdz 
Okupacja. Karta, na której znajduje się twierdza, może 
być zakupiona albo zarezerwowana tylko przez właściciela 
tej twierdzy.

Podbój. Jeżeli wszystkie 3 Twoje twierdze znajdują się 
na tej samej karcie rozwoju, możesz zakupić tę kartę, 
płacąc jej zwykły koszt, po wykonaniu swojej akcji. Weź 
z powrotem swoje twierdze i połóż w pustym miejscu w 
rzędzie kolejną kartę. 

Zakup ma miejsce przed sprawdzeniem, czy liczba 
Twoich znaczników nie przekracza limitu 10, oraz przed 
ewentualnym zdobyciem płytki arystokraty albo miasta. 
Możesz użyć znaczników i bonusów pozyskanych w tej 
turze do pokrycia kosztu zakupu tej karty.

Dzięki podbojowi możesz w 1 turze: zakupić 2 karty, wziąć 
znaczniki i zakupić kartę rozwoju albo zarezerwować kartę 
i zakupić kartę. 

Przykład tury. Hania w poprzednich turach umieściła 2 
ze swoich twierdz na karcie B. W tej turze kupiła kartę A 
(wydając wymaganą liczbę znaczników) i umieściła swoją 
3. twierdzę na karcie B. Decyduje się użyć podboju: bierze 
z powrotem swoje twierdze i kupuje kartę B. Na koniec 
umieszcza swoją twierdzę na karcie C i zastępuje obie 
zakupione karty rozwoju kartami z odpowiedniego stosu.

Poziom 
Ta karta nie ma koloru. Możesz odrzucić tę kartę, kupując 1 inną kartę rozwoju. Jeśli to zrobisz, możesz do pokrycia 
kosztu zakupu tej karty wykorzystać 2 dodatkowe znaczniki złota. Jeśli gracz użyje tylko 1 znacznika, 2. przepada.  
Te 2 znaczniki mogą zastąpić znaczniki klejnotów tego samego albo różnych kolorów. Odrzuconą kartę odłóż do 
pudełka. Nie będzie więcej potrzebna podczas rozgrywki.

Gdy zakupisz tę kartę, musisz natychmiast sparować ją ze swoją inną, pozyskaną wcześniej kartą z bonusem. 
Połóż tę kartę obok wybranej karty. Ta karta ma od teraz do końca rozgrywki kolor i  taki sam jak karta, z którą 
ją sparowano. Nie możesz zakupić tej karty, jeśli nie masz przynajmniej 1 karty z bonusem. 
Uwaga! Gracz musi sparować tę kartę, zanim położy w pustym miejscu w rzędzie kolejną. 

Poziom 
Gdy zakupisz tę kartę, musisz natychmiast sparować ją ze swoją inną kartą, jak opisano powyżej. Następnie, 
zanim położysz w pustym miejscu w rzędzie kolejną kartę, natychmiast weź 1 odkrytą kartę rozwoju poziomu  

  z gry podstawowej albo dodatku i połóż ją przed sobą. Nie płacisz za tę kartę, ale wprowadź w życie jej 
efekt, jeśli jakiś jest. Pozyskanie tej drugiej karty nie liczy się jako akcja zakupu karty rozwoju. Po wprowadzeniu 
w życie efektu drugiej karty, zastąp obie karty zabrane ze środka stołu zgodnie ze standardowymi zasadami.

Bonus tej karty odpowiada 2 znacznikom wskazanego koloru (przykład po lewej odpowiada 2 znacznikom 
białych klejnotów). Ta karta zawsze liczy się jako 1 karta.

Poziom 
Gdy zakupisz tę kartę, zanim położysz w pustym miejscu w rzędzie kolejną kartę, natychmiast weź 1 odkrytą 
kartę rozwoju poziomu  z gry podstawowej albo dodatku i połóż ją przed sobą. Nie płacisz za tę kartę, ale 
wprowadź w życie jej efekt, jeśli jakiś jest. Pozyskanie tej drugiej karty nie liczy się jako akcja zakupu karty 
rozwoju. Po wprowadzeniu w życie efektu drugiej karty zastąp obie karty zabrane ze środka stołu zgodnie ze 
standardowymi zasadami.

Nie wykorzystujesz bonusów ani nie wydajesz znaczników, żeby zakupić tę kartę rozwoju Orientu. Zamiast tego 
odrzucasz spośród leżących przed Tobą kart 2 karty wskazanego koloru (przykład po lewej wymaga odrzucenia 2 
czarnych kart). Jeśli masz przed sobą karty z symbolem , które sparowano z kartami wskazanego koloru, te karty 
należy odrzucić w pierwszej kolejności. Zatrzymaj wszystkie swoje płytki arystokratów, nawet jeśli po odrzuceniu 
kart już nie spełniasz ich wymagań. Odrzucone karty odłóż do pudełka. Nie będą więcej potrzebne podczas rozgrywki.
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