
W momencie, gdy ten symbol wchodzi do gry, natychmiast weź (z rezerwy) żeton 
Najazdu i przekaż go wskazanemu graczowi

Wskazuje gracza siedzącego po prawej stronie Twojego prawego sąsiada.

Wskazuje gracza siedzącego po lewej stronie Twojego lewego sąsiada.

Wskazuje Twój poziom rozwoju handlowego. Określa go liczba znajdu-
jąca się na tym symbolu, a zależy on od położenia Twojej żółtej Floty.

OPIS NOWYCH EFEKTÓW

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, Twoja Siła na morzu 
wzrasta o wskazaną wartość.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, zawsze podczas rozstrzy-
gania Konfliktów morskich możesz zdecydować, czy chcesz brać w nich 
udział. Jeśli nie chcesz w nich uczestniczyć, Twoja Siła na morzu nie jest 
brana pod uwagę i nie dostajesz żadnych żetonów Konfliktów morskich.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, raz na turę możesz 
kupić od wskazanego gracza 1 materiał za 1 monetę.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, 2 razy na turę możesz 
kupić od wskazanego gracza 1 materiał za 1 monetę.

Na koniec gry otrzymujesz 1 dodatkowy symbol naukowy – ten, którego posiadasz 
najwięcej. Jeśli masz więcej symboli w tej samej, najwyższej liczbie, wybierz 1 z nich.

W momencie, gdy ten symbol wchodzi do gry, natychmiast dobierz kartę Wyspy  
z wierzchu odpowiedniego stosu (poziomu 1, 2 albo 3) i wsuń ją pod planszę  

Stoczni po jej prawej stronie. Od tej chwili korzystasz z jej efektu.

Na koniec tury, w której ten symbol wszedł do gry, eksploruj Wyspę 
wskazanego poziomu.

Na koniec gry otrzymujesz 2 punkty za każdą posiadaną kartę Wyspy, 
łącznie z tą.

Na koniec gry wybierz 1 kolor z kart Epok. Otrzymujesz 1 punkt za 
każdą kartę tego koloru w Twoim Mieście.



-- ++++ ++

W momencie, gdy ten symbol wchodzi do gry, natychmiast przesuń swoją Flotę  
w tym kolorze o 1 pole na planszy Stoczni za darmo.

W momencie, gdy ten symbol wchodzi do gry, natychmiast przesuń 
swoją dowolną Flotę o 1 pole na planszy Stoczni za darmo.

Objaśnienie. �Gdy wznosisz Budowlę z tym symbolem, możesz przeprowadzić 
Budowę morską zgodnie ze standardowymi zasadami, a potem 
zastosować efekt, by skorzystać z darmowej Budowy morskiej. 
Możesz zatem przeprowadzić kilka akcji Budowy morskiej  
w jednej turze.

W momencie, gdy ten symbol wchodzi do gry, natychmiast przesuń 
swoje wybrane 2 albo 3 różne Floty o 1 pole na planszy Stoczni  
za darmo.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, płacisz 1 (wybrany 
przez siebie) materiał mniej za każdą Budowę morską, którą  
przeprowadzasz. Zniżka nie dotyczy kosztu w monetach.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, po każdym ulepszeniu 
Twojej floty, weź z banku 1 monetę.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, Twój Cud przestaje być 
powiązany z konkretną Flotą. Zamiast tego za każdym razem, gdy 
budujesz etap Cudu, przesuń swoją dowolną Flotę o 1 pole na planszy 
Stoczni za darmo.

Na koniec tury, w której ten symbol wszedł do gry, nakładasz podatek 
o wskazanej wysokości. Wszyscy pozostali gracze tracą wskazaną 
liczbę monet minus poziom ich rozwoju handlowego. Monety są 
zwracane do banku.

Na koniec tury, w której ten symbol wszedł do gry, wszyscy gracze 
z wyjątkiem Ciebie tracą tyle monet, ile wynosi poziom ich rozwoju 
handlowego. Monety są zwracane do banku.

Od momentu, gdy ten symbol wchodzi do gry, nie tracisz monet  
wskutek nałożenia przez innych graczy podatków albo zagrania  
kart piratów.

Na koniec gry otrzymujesz tyle punktów, ile wynosi podwojony poziom 
Twojego rozwoju handlowego.

Kolejność rozpatrywania akcji Rozstrzyganie Konfliktów morskich
1. �Opłacenie kosztów budowy  

(karty albo Cudu oraz Budowy morskiej)
2. �Ulepszenie Floty
3. �Rozpatrzenie efektów kart Epoki  

(oprócz straty monet)
4. �Rozpatrzenie efektów Stoczni  

(oprócz straty monet)
5. �Wznoszenie Budowli z kart ze stosu kart 

odrzuconych (nie jest możliwa Budowa morska)
6. �Strata monet


